Уикенд във Вечния град

от мар. 5, 2023Вдъхновение0 коментари

Рим е една от красивите и смея да твърдя бюджетни дестинации в Европа. Как да се насладите максимално на преживяването си във Вечния град, разказвам на следващите редове.

Рим е град, в който можете да се връщате често и да откривате места, на които не сте били. Първият път, когато отидох в Рим, имах амбицията да го разгледам целия и то за 5 дни. Беше изтощително и много далеч от преживяването, което търсех. Вече се уча, че малкото е повече и е важна радостта от пътуването, а не че съм отметнала стотина забележителности, които после даже не помня. За дълъг уикенд, дори с деца, Рим е чудесна дестинация. От София има удобни и бюджетни полети в петък по обяд, а връщането може да е в понеделник рано сутринта, когато работният ден все още не е започнал. Ние предпочитаме да наемем апартамент, който ни дава простор за семейството и свободата да се храним по своя график и предпочитания. Двете ни любими квартири в Рим са La Casa di Nonno, намираща се в приятния квартал Ostiense и San Peter Lory’s Aparts в близост до Ватикана (и двете са достъпни през www.booking.com). Втората разполага с голяма тераса с изглед към катедралата Свети Петър и е чудесно решение за по-топлите дни, когато можеш да се насладишна кафето си и величествената гледка.

Когато сме с деца, предпочитаме да се разхождаме без твърди резервации за забележителностите и да преценяме на място за какво имаме сили. Ако имате само два дни в Рим, то разходка из центъра е задължителна. Испанските стълби, фонтанът Треви, като между другото можете да се отбиете в Pompi за забележително тирамису – препоръчано ни бе от местни, според които там може да бъде намерено най-доброто тирамису в Рим. Наистина е добро, макар че честно да призная лошо тирамису в Рим не съм опитвала

Съвсем в близост до Pompi е музеят Ikono, един празник за сетивата и много забавно преживяване за малки и големи. За него е добре да закупите билети предварително онлайн, за да сте сигурни, че ще влезете. През уикенда е много посетен и е възможно да не ви допуснат, ако оставите да закупите билети на място, както се случи на нас. Първата неделя на всеки месец много от музеите на Рим са безплатни, което може да ви спести една не малка сума. Ако планирате пътуване, то тук можете да проверите кои музеи предлагат безплатен достъп. При приятно време, което е почти постоянно в Рим, дори в най-студените месеци, колизеумът предлага чудесно семейно преживяване в неделя. За да си спестите чакане на огромните опашки, които се образуват по обяд, бих ви препоръчала по-ранно отиване в неделя.

Ако сте почитатели на сладоледа като мен, то Рим е правилната дестинация за вас. Смятам, че италианският сладолед трябва да бъде включен в световното културно наследство. Колкото и да обичам да се храня здравословно, сладоледът е изкушението, от което не искам да се откажа! Обичам го и където и да пътувам опитвам от местния, но никъде не съм яла по-вкусен сладолед от италианския. Ако решите да се разходите встрани от туристическите забележителности, то ви съветвам да посетите La Romana, в близост до Метро спирка Piramide (на една спирка от Колизеума, а е възможно и пеша да стигнете). Препоръчана ни от местни, стана нашата любима римска сладкарница. При последното ни посещение се насладих на солен карамел, лимон и пистачио в бисквитена фунийка, предварително напълнена с шоколад Вълшебно!

Площадът и базиликата Свети Петър са също едни от любимите ни места за разходка. Имахме късмета в една неделя сутрин дори да бъдем благословени от самия папа, който държи реч от един от прозорците на Ватикана. На площада има екрани, за да могат присъстващите, а площадът е наистина пълен, да виждат добре папата, и дори да не знаете италиански като мен, е съвсем ясно, когато завършва речта си с благословия към всички. Площадът и вечер е величествена гледка, дори да не влезете в катедралата.

В близост до Ватикана (около 15 мин пеша) се намира и нашата любима тратория – Osteria Ragno D’Oro. Непретенциозният ресторант предлага много вкусна храна и чудесно обслужване. За него също ви препоръчвам да резервирате предварително, особено през уикенда.

Вкусна храна, усмихнати хора и много направени крачки – това е Рим. И не забравяйте тъмните си очила – задължителни са почти винаги, дори през зимата.

Рени Миткова

Рени Миткова

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Рени Миткова
Предприемач и изпълнителен директор с над 20 годишен опит, експерт в управлението на личните финанси.

Други статии

Тагове