С деца на море и замък

от окт. 5, 2022Вдъхновение1 коментар

Да почиваш с деца е цяло изпитание без планирани забавления, които да ангажират и поизморят малките и не толкова малки палавници. Сашо, един от треньорите по езда в любимата ни конна база „Адгор“, много сладкодумен и мъдър по своему, ни каза веднъж, докато ни учеше как да се справим с конете си – „Конете си като децата, ако не им създадеш работа, започват да правят глупости“. И е много прав. Най-хубавите ни почивки, ако пътуване с три деца може да се нарече изобщо почивка, са тези, в които имаме добре планирана програма със занимания и забавления за всички.

Но ето че това лято, докато бяхме в Бургас, планът ни да отидем в аквапарк за именния ден на малката ни дъщеря не сработи и ни трябваше спешно План Б. „Попитах“  Гугъл за забавления с деца край Бургас и за моя изненада, едно от предложенията беше да посетим Замъка в Равадиново. Била съм на много замъци в чужбина, но въобще и не предполагах, че на по-малко час път от родния ми Бургас, се е появил достоен конкурент на средновековните замъци в Европа. Замъкът с поетичното име „Влюбен във вятъра“ е построен с много любов, което е видимо от всички изпипани детайли, дори патинираните парапети на езерцето с рибки близо до входа. На уеб страницата на замъка, www.zamaka.bg, пише, че това е осъществената детска мечта на Георги Тумпалов, което само по себе си събуди възхищението ми. Спомних си как като тийнейджър и ученичка в Немската гимназия в Бургас мечтаех да живея в замък и да пиша книги. Хубаво е, когато се връщаме към детските си мечти и ги реализираме.

Разположен в красиво устроен и много добре поддържан парк, замъкът предлага освен разходка, посещение на Терариум, където могат да се видят едни от най-отровните змии в света (вход за Терариум се заплаща отделно и не е включен в цената за Замъка), Арт Галерия с Музей на порцелана, Параклис, дори фото студио, в което да се снимаш като принцеса или принц. За съжаление Escape стаята не работеше поради ремонт и ни информираха, че няма да отвори през 2022 г., което пък ни дава повод да се върнем там отново през следващото лято. За стаята се изисква предварителна резервация, а билети за замъка с отстъпка можете да закупете от https://zamaka.bg/reservations/. Освен 10%-те процента по-добра цена, ще ви спестят опашката на входа.

Замъкът работи целогодишно от 08-20 ч. и определено си струва да се види. Ние прекарахме два чудесни часа в разходки из парка, като всеки намери нещо за себе си, а всички заедно се разхладихме със сладолед в кафенето на езерото.

Рени Миткова

Рени Миткова

1 Коментар

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Рени Миткова
Предприемач и изпълнителен директор с над 20 годишен опит, експерт в управлението на личните финанси.

Други статии

Тагове