Най-доброто пенливо вино на света

от юли 16, 2022Вдъхновение1 коментар

Знаете ли, че най-доброто пенливо вино на света за 2020 г. е направено в България? Ето и доказателство, ако не ви се вярва: https://www.champagnesparklingwwc.co.uk/results/results-2020/.

World Champion Classic Blanc de Blancs Brut 2020
Midalidare Estate NV Brut (150cl)

Сигурна съм, че сте изумени, както и аз самата. Кой би могъл да предположи, че българите умеем да правим пенливи вина! Важи особено за тези от нас, които все още си спомнят “Искра”:) Научих новината съвсем наскоро, когато на един семинар до Стара Загора организаторите ни заведоха на винен тур в Мидалидаре. Разведе ни лично управителят, г-н Алексиев, технолог и винар от класа, практикувал в големи чужди винарни преди да се присъедини към екипа в село Могилово. Съвсем скромно, но с голяма жар ни разказваше как гроздето се превръща в чудесно вино. И ако не беше една от участничките в семинара, ценител на вината, която запита в един момент: “Кажете ни, моля ви, сега за наградите?”, никога нямаше да разберем, че сред отличията на винарната е и едно наистина невероятно – наградата за най-добро пенливо вино за 2020! Г-н Алексиев ни разказа, че е разбрал от организаторите на конкурса, че на финала са преборили “Дон Периньон” и когато след решението си коя проба пенливо вино е най-добра, журито отворило пликовете с имената на винарните, настанал силен смут. Неизвестна винарна от още по-неизвестна страна да спечели! Да биеш французите на собствен терен – пенливите вина, които са майстори от години до степен, в която всички ние наричаме тези вина с нарицателното шампанско заради известната област, където се произвеждат. Ето това си е истинско постижение! А никой в България не знае, което си е пък престъпление за мен. За такива неща трябва да се пише и говори и да ни карат да се гордеем като българи.
След вълнението от новината, колега от курса запита г-н Алексиев:” Как решихте да правите изключителни вина?”. А той отговори просто: ”Никога не сме мислили да правим изключителни вина, просто правим най-доброто от това, което знаем и можем. Но нали така правят всички?” Цялата група избухнахме в дружен смях.

Ако научите за други изключителни хора с постижения, за които никой не е чувал, моля споделете. Имаме нужда като българи да знаем и да сме горди, че можем да правим продукти на световно ниво!

А от най-доброто пенливо вино на света са останали още няколко бутилки само. Аз успях да се сдобия с една, която ще запазим за много специален повод.

Наздраве за всички знайни и незнайни успешни българи!

Рени Миткова

Рени Миткова

1 Коментар

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Рени Миткова
Предприемач и изпълнителен директор с над 20 годишен опит, експерт в управлението на личните финанси.

Други статии

Тагове