Книга

Винаги плащаш

От Рени Миткова

Юни, 2022

Защо написах “Винаги плащаш“?

Започнах тази книга с идеята да е един наръчник за професионалисти, които искат да израснат като мениджъри. Нямах идея за заглавие, нито имах намерение да пиша за своя живот. Но кой обича да чете само суха теория? И така, опитвайки се да оживя опита си през последните 20 години, създадох книгата „Винаги плащаш“.

Ако обичате пътешествията, тази книга ще ви отведе до екзотични дестинации и световни столици. Ако се колебаете между това да се посветите на кариерата си или да създадете семейство, тя ще ви покаже как можете да имате и двете – и заедно с това да търсите нови хоризонти за покоряване. Ако търсите съвет от експерт по лични финанси или от жена, която през целия си професионален път успешно преодолява най-различни предизвикателства, то ще може да прочетете от първа ръка за всичко това. „Винаги плащаш” е повече от мемоар, бизнес наръчник или книга за самоусъвършенстване. Един увлекателен, интелигентен и забавен разказ, чиято цел е да ни вдъхнови да погледнем живота си отстрани, да изтупаме от праха позабравени мечти и да решим, че всичко е възможно.

Докато пишех, редакторът ми често ме провокираше с въпроса – „За кого пишеш, Рени? Представи си читателя и пиши за него или нея!“. Така извиквах пред себе си образа на млада жена, която уморена от работния ден, с чаша чай и подпъхнала крака на дивана под себе си, чете и се усмихва. И прави планове за своя изключителен живот, в който постига успех във всяка област, в която си пожелае. Или майка, която въпреки хилядите задължения в офиса и в семейството, е успяла да отдели малко време за себе си като прочете една красива история, която я зарежда с енергия и вяра, че може да има всичко. Един мой учител казваше, че целта на всеки живот е да бъдем щастливи. И всеки един от нас търси своята формула. Така в тази книга споделям моята формула за щастие и успех. Бъдете критични и вземете това, което усещате като свое и експериментирайте.

Сигурна съм, че много дами ще припознаят историята ми. Много ми се иска все пак книгата да е вдъхновение за всеки, който иска да се развива и търси нещо повече от живота си. Дали кариера в мениджмънта или просто малко повече радост и вдъхновение, че всичко е възможно. Стига да искаме да платим цената за това.

Приятно четене!

Глава 1

„ТИ НЕ МОЖЕШ ДА РАБОТИШ С ПАРТНЬОРИ“, тази реплика на Мира сложи началото на дълбока промяна в мен, продължила с години. Това ми каза моята близка колежка и приятелка в един от разговорите ни, преди да напусне през 2007 г. Не можех да разбера тогава за какво говори. Беше управител на компанията от няколко месеца. След една от срещите на изпълнителните директори в централата на ЕОС и разговор с Христос преценихме, че е добре компанията да има двама управители, които да обхващат целия бизнес. Принципът на четирите очи се уважава много в Германия и има защо. Мира се грижеше за клиентите, аз бях фокусирана върху оперативната част. Бяхме съвършен тандем. Усещах, че имам нужда от подкрепа най-малкото в срещите с „шефовете“, особено при бюджетирането, което минаваше обикновено доста бурно. Благодарна съм, че практиката на тези срещи беше прекратена. Един път годишно имахме среща с Христос и колеги от централата, за да коментираме бюджета и се съгласим с финансовата цел за годината. Подготвях се внимателно, знаех всички цифри наизуст и какво се крие зад тях. И всеки път резултатът беше един и същ – пълна фрустрация. „Не е достатъчно, трябва да направиш повече!“ Това бяха единствените срещи, в които Христос се държеше като непознат и като че ли си няма представа от бизнеса в България.
Говорих с Мира, после събрах мениджмънт екипа и обявихме, че става управител. Тя не изглеждаше доволна, както си представях, че трябва да бъде. Постепенно сякаш се отдръпна, усещах, че не беше щастлива от това, което се случва. За себе си бях решила, че това, че сме двама управители, няма да доведе до някакви големи промени. Работехме си както преди, винаги съм смятала Мира за равна и че не е необходимо да променям нещо в себе си или в начина, по който взимам решения за бизнеса. А точно това се оказа препъникамъка, но го осъзнах години по-късно, когато наистина бях готова да работя партньорски. С Мира неочаквано започнахме да спорим за неща, които се бяха случвали по един и същи начин години наред (е, не чак толкова много, ние бяхме все пак млада компания), не беше доволна, че не съгласувам действията си с нея, което аз не намирах за необходимо. Тя си имаше своята област на отговорност, аз моята и не исках да си „бъркаме в канчетата“. Оказа се, че това не е нейният начин на работа, и тя реши да напусне. Признавам, много ме заболя, защото ценях и обичах Мира много и като човек, а усещах, че това е краят и на нашето приятелство, на което се радвах през последните няколко години. Просто я разочаровах.
Направих всичко по силите си, за да я спра, да променя решението й. Говорихме дълго, дори си позволих да се срещна и със съпруга й, когото познавах и помолих за съдействие. Оказа се, че Мира е имала предложение да е управител на друга компания и дори е прекарала няколко дни там по същото това време, но беше ужасена от взаимоотношенията. Помня, че ми разказа за CFO-то в тази компания, че е „ледената кралица“ и няма нищо общо с нашите непринудени отношения в „Матрикс“. Това ми даде надежда, че ще се върне и всичко ще бъде постарому, но щастието беше за кратко. Един следобед, докато шофирах към къщи, осъзнах много ясно, че я губя и тя ще си тръгне, и просто приех, че трябва да се справя с това и да продължа.
Казват, че за да се промени човек, е необходимо да се случи нещо много драстично в живота му – дали тежка болест или загуба. Приех Мира като загуба на наистина близък човек, която сама бях причинила, и реших, че повече не мога да продължавам по този начин. Аз съм интроверт, трудно допускам хора до себе си и нямам купища приятели. А да загубя толкова близък приятел, беше голям удар за мен. Това разочарование обаче отвори една голяма и много щастлива страница в живота ми. Както се казва – една врата се затваря, за да се отвори друга. Промяната беше назряла и аз бях готова да я приема и да се променям. Нещо, което стана моя философия за живот.
Беше 2007 г. и тя се оказа „вододелна“ в много отношения за мен. Бях стигнала на етап, на който не бях щастлива от работата си. Не ми беше интересно, не че за няколко години бях научила всичко, но бях понатрупала доста самочувствие, а и бизнесът вървеше с пълна пара. Не заради мен, както осъзнах по-късно, а просто защото се намирахме на гребена на пазарната вълна. Но бях започнала да изпитвам силни съмнения дали да работя в колекторска фирма е моето нещо, дали въобще ние като компания правим нещо смислено, дали просто не тормозим хората, горките длъжници. Имах нужда от нещо по-голямо – да ставам сутрин и да отивам на работа не защото само това мога да правя и ми плащат, а и защото виждам, че съм част от една кауза, за която допринасям. Не бях явно готова да променя работата си, много неща ме свързваха с „Матрикс“, но предполагам, че това е така, когато създаваш нещо от нищо. Раздялата с Мира отключи в мен търсене, което продължи с години, но роди визията, мисията и ценностите на компанията ни, а мен провокира да се променя към версия на себе си, която харесвам много повече и с която се чувствам доста по-комфортно.

Глава 5

ЕДНО ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ СИ ПРИЯТЕЛСТВА ДЪЛЖА на курс за личностно развитие, връзка с много дълбоко разбиране и обич. С Невена се запознах в „Матрикс“ през 2006 г. Тя беше дошла да одитира екипа в колцентъра, как събира вземанията на банката, в която тя работеше. Подобни проверки никак не ми бяха по вкуса. Как според вас хора, които си нямат представа от вашата работа и затова са ви я и възложили да я свършите, ще могат да ви дават оценка, че даже и препоръки за подобряване? Нейното посещение все пак беше част от правилата на играта и се съобразявахме с тях. Невена е много цветен човек, буквално. По времето, когато се запознахме, беше с цикламена, късо подстригана коса, стилизирана в прическа тип таралеж. Нямаше как да я харесам. Държеше се и говореше със самочувствие. Смятах я просто за арогантна особнячка, „шарена птица“, която с усилие трябва да чуя и към която се насилвах да проявявам любезност, защото все пак ми е клиент.
Невена беше първият човек, когото видях, когато прекрачих голямата врата към Съюза на архитектите в София за второ ниво на курса „Към същността“ на Фондация „Същност“ през лятото на 2009 г. От няколко дни ми се въртеше много натрапчиво мисълта, че трябва да отида на този курс. Знаех, че групата е малка и обикновено се запълва много рано. Не може просто ей така да се появиш и да те допуснат. Предишния следобед няколко пъти говорих с една от организаторките, Милена Ненкова. В първия разговор тя ми каза, че места отдавна няма и може да се запиша за следващия курс.