Как почивка на къмпинг се превърна в петзвездно преживяване

от авг. 27, 2023Вдъхновение0 коментари

12 дни без грим и претенции

Коя е най-забавната ви и щура лятна ваканция? Нека ви разкажа за нашето приключение с кемпер, 3 деца и голдън ритрийвър на къмпинг в Гърция.

Обичаме безкрайните гръцки плажове, ситния пясък и соления вкус на Средиземно море и планираме от рано лятната си ваканция. Но когато в началото на годината проверихме предложенията на хотелите в Гърция, бяхме неприятно изненадани. Дори при цени за ранно записване, ваканцията щеше да надвиши многократно бюджета ни, да не говорим, че нямаше как да почиваме в хотел, освен на още по-висока цена, с новия член на семейството ни, голдън ретрийвъра Рио. Но вместо да се откажем, започнахме да търсим решение: как да прекараме лятото забавно и икономично?

Благодарение на наши приятели, родители на 4 деца, които прекарваха последните си няколко лета в каравана в Гърция, открихме алтернативата: къмпинг Арменистис и живота в кемпер. Малкият ни син, на 7 и баща му бяха много ентусиазирани, ние с момичетата имахме известни колебания дали това ще е точно „нашето“, но опитът ни накара да променим представите си за лятна почивка завинаги.

Бюджет и комфорт в едно
За разлика от скъпите за джоба ни хотели, кемперът се оказа изключително бюджетно решение, особено, когато получихме и 5% отстъпка за ранна резервация през март. Да не говорим, че той предлага невероятно място за багаж – много повече от автомобила ни. Освен багажа на 3 суетни дами, двама господа и куче, събрахме 3 колелета, падълборд, голяма и малка маса, 5 стола, 2 шезлонга, плажен чадър и продукти, с които можехме да нахраним целия къмпинг, а остана още място!

Близост до природата
Прекарахме дните на открито, усещайки пясъка между пръстчетата на краката си, а вечерята под звездно небе криеше особена романтика. Буквално се чувствахме като част от природата, нещо, което ни липсва в живота в града.

Децата и свободата
Нашият малък герой на 7 години и сестрите му бяха обзети от приключенски дух. Чувстваха се свободни, а ние бяхме спокойни, когато сами обикаляха с колелета из къмпинга, отиваха да видят приятелите си, намираха нови, пазаруваха. Самостоятелността, която им предложи къмпингът, беше безценна и се чувстваха горди от нея. Ето така се пораства неусетно, си мислехме ние с баща им, докато се наслаждавахме на свободното време.

Без претенции
Приятелката ми беше права – в къмпинга нямаш нужда от грим или стилни дрехи. Честно казано, през деня дори дрехите са излишни, чифт бански е повече от достатъчен. Време да бъдеш истински ти, без излишни претенции.

Съвети за безгрижно къмпингуване

Ако вече съм разпалила въображението ви и искате да опитате приключението къмпинг за следващата си лятна ваканция, ето какво бих ви предложила:

  1. Резервацията е ключова – направете го рано!

Къмпингите в Гърция са популярни и местата бързо свършват. Много от тях ще откажат да ви направят резервация, когато започне сезона и ще ви предложат да отидете и да ви настанят, ако има място. Ами ако няма?!

  1. Не товарете кемпера с излишни запаси – къмпингът предлага всичко необходимо.

Проучете предварително къмпинга, в който отивате. Повечето места в Гърция разполагат с добре зареден магазин и ресторант, където можете да се храните на разумна цена и да си купите всичко, което сте забравили да вземете с вас. Кемперът има уникално голям багажник, и не е проблем да вземете всичко, което ви хрумне, ще има място. Но трябва да го натоварите, а после разтоварите. На нас ни отне 3 часа натоварването, с разтоварването обратно в София бяхме по-бързи. Но е излишно да пилеете от безценното си време за почивка, за да носите ненужни вещи, както направихме ние. Прекалено много дрехи, при положение, че носихме само бански, а в къмпинга има и пералня, която дори ползвахме, твърде много храна, която подарихме и върнахме. Носихме си дори зехтин, в Гърция, където можеш да си купиш качествен и на добра цена на всеки ъгъл. Планирайте и говорете с опитни къмпингуващи преди да подготвите багажа за ваканцията

  1. Базовите неща, които ще направят живота ви по-удобен:
  1. Електрически удължител и адаптери: Ако къмпингът предлага електричество, удължителят ще ви позволи да зареждате устройства и използвате електрически уреди в кемпера. Адаптерите са важни, ако пътувате в страна с различен стандарт на електрически контакти.
  2. Основни кухненски принадлежности: Вероятно ще имате мини-кухня в кемпера, така че е добре да имате някои базови домакински неща като тигани, съдове, прибори и т.н.
  3. Комплект за първа помощ и защита от слънце и комари: Дори и в добре оборудван къмпинг, винаги е добре да бъдете подготвени за малки наранявания, слънчеви изгаряния или комари.
  4. Портативни мебели: Сгъваеми столове и маса са задължителни, за да можете да прекарвате удобно времето си навън.
  5. Фенерче или челник – за да се движите безопасно вечер и намирате необходимите ви места като санитарни възли.

В крайна сметка, независимо дали сте в петзвезден хотел или в кемпер, ваканцията ще е такава, каквато си я направите. А нашето лято? Ами, то се превърна в едно от най-незабравимите приключения в живота ни!

Ако и вие търсите един различен и бюджетен начин да прекарате почивката си и тази статия ви беше полезна, не забравяйте да я споделите с приятели или да ни оставите коментар с вашите собствени къмпинг преживявания и съвети. Нека заедно разберем колко приключения може да побере един кемпер!

Рени Миткова

Рени Миткова

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Рени Миткова
Предприемач и изпълнителен директор с над 20 годишен опит, експерт в управлението на личните финанси.

Други статии

Тагове