Как да научим децата да печелят?

от фев. 12, 2023Лични финанси0 коментари

Как да научим децата си да печелят и защо всъщност е необходимо? Още след като завършим училище, на много от нас се налага да започнат да печелят и на практика целия ни съзнателен живот минава в печелене на пари, нещо, за което не учим в училище и не се подготвяме. Да съзнаваме, че първо даваш, а после получаваш е урок, който ще ни служи добре през целия ни живот. А да го научим още като деца в безрисковата семейна среда е безценно. 

От къде да започнем? Една добра идея са домакинските задължения, които можем да разпределим. Има много предимства – получаваме помощ в домакинството, а децата се мотивират да помагат и се учат да печелят. И преди да възразите, “На мен никой не ми плаща да готвя, защо да плащам на детето да си оправи стаята!”, нека ви разкажа как са разпределени задълженията в нашето семейство. Много важно в началото е да разговаряте с децата каква е целта на това – да се научат как да печелят, както и съвсем прозрачно да разпределите задълженията вкъщи, които всеки върши като част от семейството. Ето кои са задълженията на децата в нашето семейство, за които те не очакват и не получават възнаграждение:

 • Да поддържат чисти и подредени детските стаи, включително да си оправят сутрин леглата; да си подреждат дрехите и да ги държат на определените за това места; да си подреждат книгите;
 • Да си пишат домашните и да са подготвени за училище – не бих насърчила никого да плаща за оценки;
 • Да слагат и вдигат масата, когато се храним заедно като семейство.

Ние с баща им също имаме своите домашни задължения и децата ни получават възнаграждение, ако ни помогнат, като например:

 • Да изчистят прозорците, което е мой ангажимент;
 • Да разпределят прането на цветно, бяло и черно, преди да пуснем пералнята;
 • Да разходят и нахранят домашния ни любимец;
 • Да съберат листата в градината, да оплевят или ни помогнат да засадим цветя;
 • Ако големите ми дъщери се занимават с брат си – като например да почетат заедно или да му помогнат с домашната, да поиграят заедно, докато аз почивам или чета, то тогава им плащаме както бихме платили на бавачка.

По този начин децата ни са мотивирани да ни помагат, като в същото време се учат да печелят. Не е за подценяване също самочувствието и увереността, които набират, че могат да се справят и заработват пари сами.

За да приложите успешно концепцията за платените домашни задължения са важни следните принципи:

 • Да определите ясно целта защо го правите – за да научите децата сами да печелят;
 • Да разпределите задължения, които всеки върши безплатно като част от семейството. Така избягвате детето да започне да иска пари за всяко нещо, което направи – например: „Сложих салфетки на масата за вечеря, искам да ми платиш!“;
 • Задълженията да са съобразени с възрастта на детето – например и 4-годишно дете би могло да полее цветята вкъщи , но не и да измие семейния автомобил.
 • Практикувайте редовно и не забравяйте да платите накрая.

Насърчавам ви да изпробвате концепцията и да се радвате на мотивирани помощници в домакинството, както и на отговорни деца, които се учат сами да печелят.

Рени Миткова

Рени Миткова

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Рени Миткова
Предприемач и изпълнителен директор с над 20 годишен опит, експерт в управлението на личните финанси.

Други статии

Тагове