Какви и колко цели си поставихте за 2023?

от ян. 19, 2023Вдъхновение, Мениджмънт1 коментар

Имате ли вече цели за новата 2023? Не говоря за новогодишните обещания от типа „започвам да ходя на фитнес още от утре“, а утре идва само няколко пъти в тази година и после забравяме. Питам дали планирате какво искате да постигнете през новата година и то не само на ниво бизнес. В много компании има добре организиран процес по целеполагане и амбициозни цели и много компании са успешни точно заради това – че си поставят цели, имат план как да ги постигнат и успяват да ги реализират. Дали подхождаме със същата посветеност и към личните си цели? На мен ми отне години бунт, в които не желаех да разглеждам личния си живот като корпорация и да целеполагам, за което платих, разбира се, с липсата на фокус и неудовлетворението, че загърбих личните си стремления. Само от полза е да пренесем добрите корпоративни практики и в личния си живот. Като започнем от най-важното – къде искаме да стигнем. Мислели ли сте сериозно как се виждате след 5 или 10 години? Въпрос, който често се задава на интервюта за работа и то не случайно. И ако извън няколкото минути по време на интервюто отделим време за себе си, за мечтите си и да планираме какъв живот искаме да живеем, то тази инвестиция на време ще ни се изплати многократно. А какво по-хубаво от това да живеем живота на мечтите си?

Ето какво ви предлагам: отидете на любимо място, направете любимото си питие и затворете очи. Представете си как изглежда един ваш ден без компромиси – какво правите, къде сте, как изглежда домът ви, с кого споделяте деня си. Няма грешни или глупави мечти, спомнете си какво мечтаехте като дете. И после го нарисувайте и създайте. Много обичам вижън бордовете, на които претворявам мечтите и целите си. На тях слагам снимки от семейните ни приключения, планирам нови, представям си лятната къща на морето, в която бих искала да живея 365 дни в годината. Слагам професионалните си постижения и тези, които искам тепърва да покоря. Благодаря за всичко, което имам и което съм постигнала до момента. И така, картата на моя мечтан живот е готова, но за разлика от географските карти, има нужда да бъде актуализирана поне на 12 месеца. Любимо занимание по коледните празници, особено, ако привлечете и децата си в сътворяването на вижън борда за новата година.

И ето идва един не по-малко важен момент – какви цели да си поставя, за да се придвижа по моята карта? След много неуспешни експерименти, в нашата компания от 2010 г. ползваме системата за „Абсолютно важни цели“ на Франклин Кови, която работи безотказно и за моите лични. Системата е проста и почива на няколко принципа:

  • Човек помни най-много 3 неща, ето защо целите следва да са не повече от 3, за да сме фокусирани и да ги реализираме;
  • Целите са абсолютно важни, защото ако не изпълним тях, няма значение какво друго сме свършили или определяме приоритетите си и не позволяваме на плявата да се промъкне;
  • Целите са конкретни и измерими – до кога какво точно искаме да свършим;
  • Към всяка цел имаме водещи измерители, които да ни показват всеки ден или поне всяка седмица как се движим към целта – или разбиваме голямата си цел на малки стъпки.

Нека ви дам един пример. Конкретна и измерима цел е „да отслабна с 2 кг до рождения си ден“, нали? Но не ми дава информация как да се случи това. Водещият измерител би могъл да бъде например: „ Да ходя всеки ден по 5 км“; „Да тренирам с фитнес инструктор 3 пъти седмично“; „Да намеря диетолог до края на януари и да си изготвя личен хранителен режим“. Така с малки стъпки си гарантирам, че всеки ден се движа към целта си.

В компанията ни тази система работи чудесно и е един от факторите да сме толкова успешни. Пренесена и към личните ни цели, прави чудеса. Не се случва веднага, разбира се, необходима е практика и постоянство. Но удовлетворението да започнеш да постигаш мечтите си, е неописуемо!

И въпреки, че познавам и спазвам системата, през миналата година си поставих 5 цели. Реших, че вече съм майстор и мога да работя с повече от 3. Е, познайте какво ми се случи? Освен непрекъснатото раздразнение, че не успявам да работя по всичките 5, то успях да реализирам 2 изцяло и 2 наполовина. С две думи, половинчата работа, от която не съм никак щастлива. Не случайно казват, че простите неща са гениални и те работят точно затова. Така че експериментирайте и най-важно, не забравяйте мечтите си и своите лични цели! А повече за системата на абсолютно важните цели можете да прочетете в книгата ми „Винаги плащаш“, където на тях е посветена цяла глава.

Здрава, успешна и щастлива години с много реализирани мечти ви желая!

Рени Миткова

Рени Миткова

1 Коментар

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Рени Миткова
Предприемач и изпълнителен директор с над 20 годишен опит, експерт в управлението на личните финанси.

Други статии

Тагове