Рени Миткова

Предприемач и изпълнителен директор

Родена съм в морския Бургас и морето е в кръвта ми. Обичам да съм до него, да слушам шума и усещам мириса му. Хемингуей казва, „Всичко, което е далеч от морето, е провинция“.

Моята история

На 19 години напуснах Бургас и морето и заминах да уча икономика в София. Не съжалявам за своя избор, но ми липсва морето. Обичам София и забързания й ритъм, но за мен щеше да е много по-привлекателна, ако беше на морето, а не на Витоша. Търся все още какъв е начина да съчетая космополитния град с безкрайните му възможности и спокойствието на морето.

Висшето ми образование се оказа голямо разочарование и ме провокира да търся работа, още докато бях студентка. Така започна кариерата ми в прохождащата консултантска компания Тийм Вижън, която ме отведе в много страни и научи не само как да пиша бизнес планове, но и как се стартира бизнес. През едно от пътуванията си срещнах бъдещия си партньор Христос Савидес, който няколко години по-късно ме покани да му помогна в изграждането на един съвсем непознат бизнес – събиране на вземания. Започнах на шега и 18 години по-късно управлявам една от най-големите компании за изкупуване и събиране на вземания, ЕОС Матрикс, която от 2005 г. е част от немската ЕОС Груп.

С много предразсъдъци за нашата индустрия се сблъсквах през годините. Аз обичам работата си и това, че хората намират нашия бизнес за некоректен, непочтен дори, беше голяма болка за мен. Така през 2011 г. заедно с още четирима колеги от бранша се обединихме, за да създадем Асоциация на колекторските агенции. Нашата основна цел тогава беше да създадем и отстояваме етични и коректни практики на работа в бранша, а днес много повече – да повишим финансовата грамотност на потребителите. Това е и причина N 1 хората да задлъжняват – неумението да управляват личните си финанси. През годините създадохме много инициативи в тази посока под името Мисия Платено, насочени най-вече към младите хора. Мисия Платено е вече дигитална и през сайта на Асоциацията (https://rma.bg/mission-paid) можете да намерите много полезни съвети, ученически наръчник Личен бюджет, както и наръчник за управление на задълженията.

През 2015 г се кандидатирах и станах първата жена, избрана като член на борда на Федерацията на европейските национални колекторски асоциации – организацията, която обединява нашата индустрия и ни представлява на европейско ниво. В борда служих 4 години и отговарях за маркетинга и комуникациите. Беше безценен опит.

За последните вече 20 години от създаването на ЕОС Матрикс, пораснах и като професионалист, и като човек. Преодолях много предизвикателства по пътя си – като мениджър в управлението на хора, област, в която е трудно да кажеш, че знаеш всичко, защото изненади винаги има. Но това, с което се гордея е, че създадохме ясна рамка за нашата работа като компания – своята визия, мисия и ценности. Така всеки колега вижда смисъла от своята работа като помага на клиентите в затруднение да намерят решение и да продължат живота си без дългове. И как всеки един от нас допринася за каузата и успеха на компанията. Вярвам, че именно за тази своя работа получих приза „Млад мениджър“ на Фондация Еврика през 2010 г., а през 2009 и 2021 бях сред финалната десетка на конкурса за топ мениджмънт на списание Мениджър.